2009. ápr. 10.

VÁRra várva

2009. április 16., csütörtök 19h
Iparművészeti Múzeum (díszterem)

Egy ország közállapotairól sokat elárul, hogy miként bánik kiemelt épített kulturális örökségével. Budapest 65 éve nem jut dűlőre a Budai Várral. Különösen bántó a Honvéd Főparancsnokság romjának évtizedes rendezetlensége.

Honvéd Főparancsnokság

Abban nincs vita, hogy az ország talán legreprezentatívabb helyszínén, a Szent György tér és Dísz tér között éktelenkedő műemléktorzót a helyszínhez méltó, a kortárs építészeti értékeket tükröző új keretbe kell foglalni. Amikor azonban a megvalósításra kerül a sor, hamar kiderül, hogy lehetetlen vállalkozásról van szó.

Hiába méltatta szuperlatívuszokkal a győztes tervet a politikai döntéshozókat is a tagjai közt tudó zsűri: a 2004-ben kiírt tervpályázat sorsa és máig húzódó fejleményei, miközben tűélesen kirajzolták a beruházással kapcsolatos szakmai törésvonalakat, arra is rávilágítottak, hogy a történet szereplői mennyire mocsaras talajra tévedtek. A politika ugyanis menet közben leplezetlenül felbolygatta a fejlesztés jogi és intézményi hátterét.

Kis Péter, 2004

Az összekuszálódó hatalmi és szakmai erőviszonyok közepette a nyertes pályamű megépülésére az építésszel kötött szerződés ellenére immár semmi esély. A kerület változtatási tilalmat rendelt el a környékre, a pillanatnyi állás szerint az épület felújításának pénzügyi alapját képező uniós forrás elvész, miközben a projekt holtvágányra kerülésének pontos okai és körülményei tisztázatlanok. Ugyanígy azt sem tudjuk, hogy a Várban tervezett egyéb, esélyesebb beruházásokról, így a Lovardáról, a Vízhordó lépcsőről és a kertek felújításáról ki döntött, és hogyan választották/választják ki a közreműködőket.


A külső gondok mellett szép számmal akadtak szakmai problémák is. Nem tudható, hogy milyen fejlesztési koncepciók ütköztek a tervpályázat kiírása előtt és után. A tendert úgy írták ki, hogy nem tisztázták, a majdani épületnek pontosan milyen funkciót szánnak. Különböző hatalmi vonalak mentén új építészek vonódtak be a tervezésbe, ám hogy miként kapták a megbízást és miért fogadták el, az máig nem világos – miként az is vitatott, hogy a tervpályázat megnyerése milyen jogokat biztosít.


Kis Péter, Zoboki Gábor 2008 november

A Kortárs Építészeti Központ „Tálaló” című vitasorozatának következő rendezvényén ezeket a témákat boncolgatjuk. Vendégeink lesznek Kis Péter és Zoboki Gábor építészek, Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, Szőke Balázs, a beruházó Budavári Kht. ügyvezetője, és Budavár főépítésze, Aczél Péter.


Linkek:

A tervpályázat eredménye (2005 február)

A kiíró hozzászólása

Nyomkövetés Wérgida blogján

Egy lelkesítő ház. Interjú Kis Péterrel (2007 október)

A Budavári Kht az uniós projektről

Jött egy Nemzeti Színház-2 történet? (2007 november)

Miért nem sikerült 1945 óta a Szent György tér beépítése? - "16 este Zugligetben" (2008 február)

Négy tervtanács (2008):

Tűz és víz: a budavári Szent György tér új fejezete

Csont nélkül – a Szent György téri terv újabb verziója

(Magas) tetőpont

Itt az ötödik — a Dísz téri terv átdolgozásában Zoboki Gábor is részt vett

Elúszó uniós támogatás (2008 november)